Dolores O’Riordan dari The Cranberries Meninggal Dunia

Dunia muzik di kejutkan dengan pemergian salah seorang penyanyi dari band terkenal pada era 90’an Dolores O’Riordan dari kumpulan The Cranberries. Punca kematian masih tidak dapat di kenal pasti. Cranberries terpaksa membatal persembahan mereka pada 2017 kerana Dolores menghadapi masalah sakit belakang.

Berita kematian Dolores di umumkan dekat media sosial rasmi The Cranberries ;

1

2

Menurut jurucakap untuk London Hilton on Park Lane, salah seorang penghuni hotel mereka telah meninggal dunia pada 15 Januari 2018. Presiden Ireland juga turun memuatkan di dalam website mereka dan turut menyampaikan simpati dengan kematian Dolores yang juga merupakan icon yang berpengaruh dalam music rock dan pop di Ireland dan peringkat antarabangsa. Kematian Dolores merupakan kehilangan yang amat besar untuk masyarakat Ireland.

Rakan music Irish yang lain Hozier juga turut mengucapkan takziah dan menyatakan beliau berasa terkejut dan sedih akan kematian Dolores. Menurut beliau, suara Dolores adalah definisi bagaimana suara Dolores merupakan suara yang unik di dalam muzik rock.

3

Tour manager untuk kumpulan Duran Duran Don Burton yang pernah berkahwin dengan Dolores sebelum pencerian mereka pada 2014 turut menyatakan simpati. Don dan Dolores mempunyai 3 anak bersama iaitu Taylor Baxter, Molly Leigh dan Dakota Rain.

Kepada mereka yang sempat merasai alunan muzik sekitar tahun 90’an, sudah tentu kenal akan kumpulan The Cranberries yang popular dengan lagu Zombie. Malah band dari Malaysia Estranged pun pernah melakukan cover untuk lagu Linger dari kumpulan Cranberries. Takziah daripada Rukun untuk kumpulan The Cranberries, serta keluarga dan rakan-rakan.

8

4

 

Sumber :

President of Ireland

The Guardian

YouTube

Google Image (The Cranberries)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s