Berapa Banyak Artis/Band Di Bayar Dalam Platform Digital?

Tapi persoalannya, macam mana artis dan band yang ada dalam Spotify tu dapat bayaran diorang? Kalau beli CD memang direct lah tahu berapa banyak hasil. Tapi bagaimana pula dengan platform muzik dalam internet?

Continue reading

Advertisements

DIRGAHAYU Kembali Buat Kali Terakhir?

Minggu lepas kami ada release artikel tentang Dirgahayu dalam entri berjudul Dirgahayu tak akan layu. Minggu ini pula, lagi cerita tentang Dirgahayu. Tapi kali ini berbeza dari minggu lepas. Minggu lepas dunia muzik bebas di kejutkan dengan berita bahawa Zulhezan telah meninggalkan Dirgahayu dan segala show yang telah di jadualkan untuk Dirgahayu bermain terpaksa di batalkan.

“Dirgahayu Takkan Layu”

Itu lah yang tertara dekat post official band Dirgahayu. Sebuah band berasal dari Kuala Lumpur yang membawa muzik ala Math Rock. Atau pun Post-Rock. Ataupun Experimental. Kita pun tak pasti. Menurut page Dirgahayu di ruangan about, terpulang lah kepada pendengar bagaimana mereka hendak label genre yang di mainkan oleh mereka. Sebab meraka bermain muzik sebab mereka suka akan muzik dan suka akan sound-sound yang tertentu.

1 2